Beestenspullen

Wat is bioactief eigenlijk?

Het verblijf is waar je egeltje het grootste deel van zijn leven in doorbrengt.. Het is daarom van groot belang dat die zich er veilig en behaaglijk voelt. En zich niet hoeft te vervelen natuurlijk! Zorg dat je egel zoveel mogelijk zijn natuurlijke gedrag kan vertonen, zoals rennen, rondscharrelen, nestjes maken, zandbadderen, slapen, spelen en jagen!

Een natuurlijke huisvesting kan hier heel erg aan bijdragen! Zo kun je zelfs kiezen voor een bioactief verblijf. Bioactief houd eigenlijk in dat je een klein biotoopje creëert dat zichzelf in evenwicht houd. Hiervoor moet je eerst weten in wat voor soort omgeving jouw beestje van nature voorkomt…


AFRIKAANSE WITBUIKEGEL

Egel in bioactief verblijf

De Afrikaanse witbuikegel komt van oorsprong uit een gebied ten zuiden van de Sahara. Behoorlijk warm en droog gebied dus. Voor een bioactief verblijf voor een witbuikegeltje moet je dan ook heel anders te werk gaan dan voor bijvoorbeeld ratjes. Dit verblijf moet een constante warme temperatuur hebben (rond de 24C dag en nacht) en een hele lage luchtvochtigheid. 

Het bioactieve verblijf

Bodem
Als bodem kun je een mix van speelzand en cocosaarde gebruiken. Bouw het in lagen op; start met een laag aarde, daaroverheen een laag zand, en eindig met een mix van beide bovenop. De totale bodem zal zo’n 8cm diep moeten zijn. Graaf wat gladde stenen en eventueel wat kurkschors in; dit zijn fijne verstop plekken voor je CUC (Clean Up Crew, verschillende insecten die je verblijf schoon houden). Je kunt hier bovenop wat mos en eventueel hooi neerleggen. Het mos is ook een mooie schuilplaats voor de CUC en kan voor wat vocht zorgen. Het hooi is fijn nestmateriaal.

Clean Up Crew
Als CUC is het best om meerdere soorten beestjes te gebruiken. In mijn verblijf wandelt een trouwe CUC rond van dola’s, dubia’s, moriowormen en meelwormen en regelmatig worden er ook sprinkhanen in het verblijf losgelaten. Deze worden echter zeer snel opgeschranst en voegen eigenlijk niet zo veel toe aan de CUC. Zorg dat je CUC voldoende verstop plekjes heeft, zodat niet alles gelijk wordt opgegeten door je egel, maar ze de mogelijkheid hebben zich te vermeerderen, zodat een goede balans in je bak ontstaat.

Verrijking
Plantjes zijn een hele mooie toevoeging aan je verblijf. Goliwoog, grassoorten en varens zijn heel geschikt. Let op dat je plantjes biologisch zijn en er dus geen bestijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dit is schadelijk voor je CUC en je egeltje!

Gedroogde blaadjes zijn ook een hele leuke aanvulling voor je bioactieve bak; de CUC kan zich er tussen verstoppen, je egeltje kan er heerlijk tussen snuffelen opzoek naar een maaltje. De blaadjes kunnen daarbij ook als nestmateriaal worden gebruikt. Het geeft daarnaast een hele mooie natuurlijke aanvulling op je bak! Je kunt hier bijvoorbeeld Back Zoo Nature Leaves voor gebruiken. Kokosvezel is ook een erg fijn materiaal om nestjes mee te maken. Het is zacht, maar toch stevig en blijft niet zomaar in de stekels van je egeltje hangen.

Back Zoo Nature Pinecones zijn erg leuk voor je egeltje om mee te spelen en voor CUC om zich in te verstoppen.  Takken zoals lianen of grape vines geven je verblijf een prachtige natuurlijke uitstraling en bieden ook verstopplekjes voor je CUC! In een grote kurktunnel kan je egel zichzelf verstoppen, als slaapplekje gebruiken of  fijn doorheen struinen, net als je CUC..

Onderhoud
Nu je verblijf bioactief is, heb je eigenlijk nauwelijks nog onderhoud eraan. Het kan zijn dat je af en toe wat nieuwe CUC moet toevoegen, omdat je egel er wat van heeft opgegeten. Zorg voor een vochtig stukje mos, sproei dat deel van het verblijf regelmatig. Je CUC haalt daar zijn vocht vandaan. Mocht je een erg vieze egel hebben kun je af en toe “spotcleanen”.  Dit houd in dat je overmatige ontlasting uit het verblijf schept. Het loopwiel dient wel regelmatig goed schoon gemaakt te worden, daar zal de CUC niet bij komen..

Afrikaanse Witbuikegel
NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol