Beestenspullen

Spelen en puzzelen

 

Spelen is niet alleen heel leuk voor je beestjes, maar ook nog eens heel belangrijk! Ze worden er mentaal en fysiek gezonder van! Je kunt samen met je beestjes spelen; achter een hengeltje aan laten gaan, balletjes rollen of ze uitdagen met een “puzzel”! Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten foerageerspeeltjes waarbij je beestje zijn hersens moet gebruiken om bij iets lekkers te kunnen komen; klepjes opzij doen, draaien een dingen, of snoepjes speuren in een snuffelmat

Het zorgt ervoor dat je beestjes zich niet gaan vervelen. Dit komt hun gedrag ten goede; er zal niet zo snel iets gesloopt worden als je beestjes hun energie ergens ander in kwijt kunnen!

.Nestje bouwen

 

Nestmateriaal ook heel belangrijk! Je beestje moet toch een fijn slaapplekje kunnen bouwen? Je eigen nestje maken  is goed voor uren plezier!  

Voorbeelden van nestmateriaal zijn stukjes zacht en warm fleece, mos, hooi, discovery leaves, crinkle paper en kokosvezel. Verstop het nestmateriaal op verschillende plekken, zodat ze echt moeten zoeken en heel hun verblijf gebruiken om hun spulletjes bij elkaar te krijgen.. Of wat dacht je van een volle wc-rol ophangen? Daar kunnen ze uren plezier van hebben; slopen, nesten mee bouwen, of heel het verblijf mee versieren!Lichaamsbeweging

 

Naast spelen is ook lichaamsbeweging van belang. Rennen bijvoorbeeld! De reguliere dierenwinkels verkopen loopwielen voor kleine huisdieren. Deze loopwielen zijn echter vrij klein; maximaal 30cm diameter en vaak van plastic of hout (niet knaag-proef).  Voor hamsters een prima maat! Maar voor grotere dieren kan dit toch snel te krap zijn. Let goed op de houding van je beestje als hij in zijn loopwiel rent: is het hele lichaam mooi recht? Of houd hij toch zijn kopje net iets omhoog? Dit betekend dat het loopwiel te klein is en kan voor rugklachten zorgen! Een andere goede graadmeter om te kijken of je wiel groot genoeg is, is door te kijken of het lijf van je beestje (zonder staart mee te rekenen) 2x in de diameter van het wiel past. Zo ja, is je wiel groot genoeg! Zo nee? Dan is je wiel te klein! Wij raden voor grotere dieren, zoals tamme ratjes, daarom een loopwiel aan van 40cm diameterGraven

Rennen alleen is een beetje saai natuurlijk.  Veel beestjes zijn ook echte gravers! Denk aan hamsters, gerbils, ratten , fretten en konijnen.  Het is echt ontzettend leuk om te zien hoe je beestje hele tunnels graaft en zich daar helemaal in uit kan leven! Uit onderzoek is gebleken dat graven het stresshormoon verlaagd en ze hier dus echt gelukkiger van worden! Een graafbak is een echte aanrader! Je kunt een losse graafbak maken voor in het verblijf. Je kunt de bak vullen met een dikke laag van verschillende soorten nestmateriaal of bodembedekking. Zo kunnen ze heerlijk onderzoeken, snuffelen, nieuwe structuren ontdekken en graven!

Nog leuker is natuurlijk om de hele bodem graafbaar te maken! Voor dwerghamsters houd je een graafbodem van minimaal 20cm diep aan, voor goudhamsters en ratjes minimaal 30 cm diep. Zo kunnen ze echte tunnels graven.  Voor hamsters is het erg leuk om hun verblijf in te richten met “hamsterscaping”.

Houd er rekening mee dat, zeker bij ratjes, de bodembedekking alle kanten op kan worden gegooid! Dus zorg dat de rand van je graafbak zeker 40 cm hoog is..

Nog een stapje verder is een echte bioactieve bak! Hierbij maak je een klein biotoopje met kokosaarde. Hier kunnen je ratjes echt volledig hun natuurlijke gedrag in uiten!


Klimmen

 

Klimmen is ook hele leuke uitdaging voor je beestje, maar niet voor ieder beestje even geschikt. Cavia’s en de meeste hamsters kunnen bijvoorbeeld geen diepte zien; hoogte en klimmen is voor hen daardoor gevaarlijk. Ratjes kunnen wel heel goed klimmen! Door middel van takken, dikke touwen, laddertjes en sloopslingers kun je een prachtige klimspeeltuin bouwen. Zorg wel dat alles goed stevig staat en dat je ratjes niet diep kunnen vallen! Het is verstandig hier en daar wat hangmatjes op de hangen als extra vangnet. 

Takken, touwen, bruggen en kurkschors om heerlijk te klimmen en klauteren. Een groot loopwiel om te rennen en foerageerspeelgoed om te puzzelen!
Uitdagend ingericht verblijf: graafmogelijkheid, sloopsliertjes, hangmatten, touwen en takken, verstopplekjes, groot loopwiel, verschillende soorten nestmateriaal en foerageerspeelgoed!
Jungle verblijf
Uitdagend ingericht verblijf: verschillende soorten graafbodems, veel verstop plekjes, klimmogelijkheid, hangmatten en sloopslingers.
NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol