Beestenspullen

Hoe belangrijk is graven voor ratten?

Heel lang werd gedacht dat tamme ratten vooral echte klimmers waren; ze kunnen dat immers erg goed! De kooien werden daarop aangepast en vaak werden volières en juist hoge kooien aangeraden. Als je echter kijkt naar de wilde soortgenoten, de bruine rat, zie je die eigenlijk zelden echt klimmen. Enkel als het nodig is. Ze wonen in holen onder de grond. Daar hebben ze zelfs hele tunnelstelsels met verschillende kamers! Ratten in het wild bewegen zich het meeste voort op de grond.

ONDERZOEK
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, als je ratjes de kans geeft, zij zich het liefste bezig houden met graven. Tijdens het graven maken ratten zelfs endorfine aan; stofjes waar je blij van wordt! Eigenlijk klimmen alleen hele jonge ratten graag en vaak, maar graven is dus echt meer hun ding (zie tabel)! 

graafbak
tabel klim graaf ratio rat
Tabel klim-graaf ratio bij ratten

For the full survey, see here:  IJM

Graven en bodemoppervlak is dus eigenlijk veel belangrijker voor ratten dan kunnen klimmen! Dat is dan ook de rede dat het LICG een minimale bodemmaat van 100x50cm aanraadt voor tamme ratten. Veel mensen houden nog 80×50 cm aan als minimale bodem, maar eigenlijk is dit dus al aan de krappe kant. Hoe groter, hoe beter!

graafbak ratje


De graafbak

Maar hoe zorg je er nu voor dat ratjes lekker kunnen graven? De meeste kooien hebben een vrij lage of zelfs helemaal geen opstaande rand. Niet goed genoeg om tunnels te graven en je uit te leven als rat.  Je kunt natuurlijk de volledige bodem van je kooi vervangen door een (al dan niet zelf gemaakte) plexiglas bak en hier 1 grote graafbak of zelfs bioactieve bak van maken. Dit is best een gedoe en niet voor iedereen haalbaar.  Een goed alternatief is een simpele plastic bak! 

Koop (bijvoorbeeld bij de Action, Xenos of dergelijke winkel) een plastic bak, zo groot mogelijk, die in je kooi past. Wat ook ideaal is als graafbak in je kooi, is bijvoorbeeld de Zolux indoor2 vision. Hoe groter de bak, hoe beter er in gegraven kan worden! In een graafbodem vanaf ongeveer 50x40x25 cm, kunnen echte tunnels gegraven gaan worden.  Kleiner is alleen geschikt voor lekker wroeten. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je bak! 

graafbak ratDe bak kun je nu vullen met graafmateriaal! Dit kan bijvoorbeeld met natuurlijke materialen zoals kokosaarde, mosDiscovery beddingDiscovery leaves en Pinecones. Ook is het erg leuk om een (biologisch) kruidenplantje toe te voegen, zoals munt, basilicum of peterselie! Plaats liever geen houten decoratie in de vochtige aarde wanneer je geen CUC (Clean Up Crew, zie bioactief verblijf) hebt. Zonder springstaartjes kunnen deze namelijk gaan schimmelen.

Ook kun je de bak vullen met bijvoorbeeld verschillende soorten nestmateriaal om doorheen te wroeten en snuffelen, zoals crinkle paperkokosvezelskruidenhooi en/of palmbark.  

Maak de graafbak nog interessanter door er snacks of voer doorheen te strooien. Zo worden je ratjes uitgedaagd om goed te zoeken en te wroeten in de bak!

Het grote voordeel van een losse graafbak is dat je regelmatig de inhoud van je graafbak kunt verwisselen, waardoor je je ratjes telkens een nieuwe uitdaging geeft. 

Graafbak ratjes

                                    Alvast heel veel plezier met je ratjes en hun nieuwe graafbak!

 

 

Met dank aan Djamila Dawson voor het beschikbaar stellen van haar graafbak-foto’s!

2 Opmerkingen

Reacties zijn gesloten.

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol