Beestenspullen

Een nieuw huisdier

De belangrijkste tip voor een tam huisdier is eigenlijk wel: haal je dier bij een goede fokker of opvang! Daar zal je beestje de beste start krijgen en daardoor veel sneller aan zijn nieuwe omgeving wennen. Ook zal een goede fokker of opvang kijken naar welk karakter bij jou zal passen.  Ga dus liever niet naar de eerste de beste dierenwinkel of grootschalige fokker. De diertjes daar hebben helaas niet de beste start gehad en verhuizen vaak te jong. Dit kan onder andere voor gedragsproblemen zorgen. Zeker voor nieuwe, onervaren baasjes is dat niet fijn.

GROEPSDIEREN
Veel dieren, zoals ratten, konijnen, gerbils en cavia’s zijn echte groepsdieren. Die houd je dus met minimaal 2 of meer. Dit is ook belangrijk voor hoe ze zich  naar jou gedragen. Groepsdieren die alleen worden gehouden kunnen (ernstige) gedragsproblemen ontwikkelen. Een soortgenootje geeft voor hen zelfvertrouwen en veiligheid! 

WENNEN
Nu je je nieuwe diertje(s) hebt, wil je natuurlijk niks liever dan hem gelijk helemaal plat knuffelen! Maar fijner is voor je beestje om eerst even te wennen aan zijn/haar nieuwe thuis. Laat ze de eerste dag dus lekker met rust. Zorg voor een veilig, ruim genoeg verblijf waar je beestje zich thuis zal voelen. 

Groepsdieren


Knuffelen

Is je nieuwe beestje een beetje gewend aan zijn nieuwe thuis kun je hem lekker bij je nemen. Komt je beestje van een goede fokker of opvang waar hij gewent is om gehanteerd te worden, kun je je diertje gewoon pakken en bij je nemen in een knuffelzak of -tas. Een ochtendjas is ook heel fijn voor kleine knaagdieren om in weg te kruipen. Door je beestje in een knuffelzak bij je te nemen, hebben ze een veilig plekje dicht bij jou. Ze zullen daardoor ook niet zomaar opeens proberen weg te springen. Door de knuffelzak leren ze dat jij een veilig en fijn plekje bent om te zijn!

knuffelzak knuffelen

KONIJNEN
Let op! Konijnen pak je liever helemaal niet op.  Konijnen vinden oppakken per definitie niet fijn. Ze kunnen er juist angstiger van worden.  Een konijn kan uit paniek zo hard spartelen, dat hij zijn eigen ruggetje kan breken! Laat konijnen dus liever uit zichzelf op je schoot springen. Ga lekker naast ze zitten, aai ze en geef ze wat lekkers. Dat stellen ze veel meer op prijs dan dan je ze oppakt om te knuffelen! 

 

GEDULD
Is je diertje niet gewend aan menselijk contact? Dan heb je vaak een hoop geduld nodig! Als je dier een groepsdier is, kan het heel erg helpen hem te koppelen met al tamme soortgenootjes. Zo leert hij van zijn zelfverzekerde soortgenoten, dat mensen helemaal niet zo eng, maar leuk zijn! 

Verder moet je echt het vertrouwen van je beestje gaan winnen. Dit doe je door bijvoorbeeld veel naast het verblijf te zitten en tegen ze praten. Zo leert je beestje je stem en aanwezigheid herkennen. Leg je hand in het verblijf en laat ze naar jou toe komen in plaats van andersom. Leg eventueel iets lekkers in je hand, zodat je huisdier naar jou toe wordt gelokt.  Het ligt echt aan het karakter en achtergrond van je beestje hoe snel hij je zal vertrouwen. Dit kan echt wel weken, soms maanden tijd in beslag nemen!  

OPTILLEN
Vertrouwt je beestje je een beetje? Dan kun je hem even bij je pakken. Vindt hij pakken nog steeds eng? Pak hem dan een beetje op, til hem een heel klein stukje op en zet hem gelijk weer neer. Beloon gelijk met wat lekkers. Doe dit elke dag een paar keer, tot je je diertje het niet meer eng vindt.

Of laat je beestje zelf in een knuffelzak lopen. Houd je beestje maar kort bij je in de knuffelzak, tot hij ontspant of max 5 minuutjes de eerste keer. Zet hem daarna weer terug in zijn verblijf en beloon hem met wat lekkers. Bouw de tijd dat je beestje bij je zit steeds een beetje op. Op den duur zal je beestje zich steeds meer op zijn gemak gaan voelen.

Knuffeltas

Hij BIJT !

De meest voorkomende rede waarom een beestje kan bijten zijn: pijn, onzekerheid/angst, (hormonale) agressie of een combinatie hiervan.  Het is heel belangrijk om te achterhalen waarom je beestje bijt, omdat je er op verschillende manieren mee moet omgaan.

 Ten eerste: bijt hij echt (tot bloedens toe) of is het meer happen? Jonge dieren kunnen zachtjes happen om dingen te onderzoeken. Denk maar aan een baby of peuter; die stopt ook alles in zijn mond om te ontdekken wat iets is. Jonge dieren doen dit ook. Dit is niets om je zorgen over te maken en zal vanzelf over gaan. Trek je hand niet weg als een beestje hapt, maar houd hem op dezelfde plek en zeg eventueel met een hoge stem “auw”. Hoge geluiden zijn waarschuwingsgeluiden voor dieren. Je beestje zal snappen dat dit niet de bedoeling is. 

snacks

Angstbijter

Is je diertje zo angstig of onzeker, dan kan hij echt doorbijten als je hem probeert te aaien of oppakken.  Dit diertje zal echt heel erg veel geduld en positieve ervaringen nodig hebben wil je zijn vertrouwen gaan winnen. 

Begin met naast de kooi zitten en tegen je beestje praten. Leg lekkers neer vlak bij waar jij zit. Probeer hem niet te aaien of oppakken, laat hem zelf bepalen hoe ver hij bij jou in de buurt wilt zijn.  In plaats van stukjes lekkers kun je beter een papje Liquid snack of bijvoorbeeld yoghurt neerzetten in een schaaltje.  Dit kan hij niet snel mee nemen naar een holletje ver weg, maar moet hij oplikken met jou in de buurt. Zo zal hij langzaam aan merken dat jij toch niet zo heel eng bent. Een stapje verder is lekkers laten aflikken van een lepeltje dat jij vast houdt. Bijten in een metalen lepeltje vind je beestje niet fijn. Het lekker er af likken daar in tegen is wel leuk! Likken is positief gedrag. Zo leert hij jou nog meer vertrouwen!  

Weer een stapje verder is het lekkers van jouw vinger af laten likken. Nu vertrouwt hij je echt steeds meer en kun je verder gaan met tam maken met een knuffelzak, zoals hierboven al is beschreven.  Let wel: ieder dier is anders! Het kan best zijn dat je van een heel angstig dier nooit 100% het vertrouwen zult winnen.  Doe alles op  zijn tempo, laat je beestje bepalen hoe ver hij durft te gaan.  Soortgenootjes die wel tam en zelfverzekerd zijn kunnen heel erg goed helpen om je beestje over zijn angst te helpen. (Dit geldt natuurlijk enkel voor groepsdieren!)


Pijnbijter

Is je diertje altijd vriendelijk geweest, maar gaat nu opeens bijten?! Dan kan het goed zijn dat er iets niet in orde is met je huisdier. Dieren laten vaak heel slecht merken dat ze zich niet lekker voelen of dat ze ergens pijn hebben. Plotselinge gedragsveranderingen zijn daarom altijd een rede om je beestje goed na te laten kijken door een kundige dierenarts! Niet elke dierenarts weet evenveel over elke diersoort. Sommige zijn meer gespecialiseerd in katten en honden, anderen meer in kleine knaagdieren of konijnen, weer anderen in vogels..  Zoek dus een goede dierenarts uit die bij jouw diertje past, zo ben je verzekerd van goede passende zorg! 

Agressiebijter

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je beestje echt territoriaal is. Als je je hand in de kooi stopt en hij komt echt naar je toe om je te bijten duidt dat vaak op (hormonale) agressie. Vaak zijn ze ook naar soortgenoten toe agressief of dominant.  Zo’n diertje help je het meeste door deze eerst te laten castreren. (Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dit).  Pas wanneer de hormoonspiegel gedaald is kun je echt goed met ze aan het werk om het vertrouwen te gaan winnen. Zolang de hormonen door het lijfje gieren is het eigenlijk onbegonnen werk. Het diertje heeft zelf ook last van die hormonale opvliegers en kan redelijk onvoorspelbaar zijn.  

Bij veel dieren zie je dit gedrag beginnen rond de puberteit. Een paar weken castratie zul je zien dat het gedrag al veel milder is en kun je je vertrouwensband met elkaar (opnieuw) opbouwen.

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol