Beestenspullen

Hoe richt je nu op een leuke, veilige manier een rattenverblijf in op een natuurlijke manier? Ten eerste is het belangrijk om in gedachte te houden wat je ratjes allemaal moeten kunnen doen in hun verblijf:
Slapen, rennen, springen, graven, klimmen, verstoppen, knagen, nestjes maken en problemen oplossen. 
Is dit allemaal mogelijk in jouw rattenverblijf? Dan zit je helemaal goed! Zo niet? Dan is het slim om nog wat aanpassingen aan je rattenkooi te maken.

Ik zal je stap voor stap meenemen bij de inrichting van mijn verblijf…

Stap 1: de Bodem

We beginnen onderdaan, met de bodem! Mijn verblijf heeft een bioactieve bodem. Daar hoef ik zelf vrij weinig aan te doen. Tijdens het verschonen haal ik eventuele  vuil nestmateriaal er uit, geef het wat water en leg een nieuwe laag mos op de bovenkant. Dan oogt het gelijk weer lekker fris.  In de aarde zelf heb ik een kurktunnel en een aantal takken ingegraven.

Heb je geen bioactieve bodem, maar wil je wel een lekker graafbare bodem? Dan kun je bijvoorbeeld ook een dikke laag Bunny Nature Active BeddingHemparade (eventueel gemixt met kruidenhooi, voor extra stevigheid bij het graven) of een bedding op papierbasis gebruiken. Druk het lekker stevig aan; zo kunnen je ratjes toch fijn gangen graven. Discoverybedding is ook een heel erg leuke bodem voor je ratjes. Het absorbeert erg goed, is volledig natuurlijk materiaal en je kunt het een beetje nat sproeien om de luchtvochtigheid in je verblijf omhoog te schroeven. Dit is heel bevorderlijk voor de luchtwegen van ratten! Of maak een losse graafbak en zet die op de bodem van je verblijf.

Op mijn verdiepingen leg ik altijd een stuk badmat. Dit is lekker zacht en absorbeert goed.  Zorg dat je badmat geen lusjes heeft, daar kan je ratje in klem komen te zitten met nageltjes of teentjes.

Nu heb je een mooie basis voor de rest van je inrichting, en alvast 1 basisbehoefte veiliggesteld: graven!

Stap 2: grote spullen

Nu gaan we een paar grote attributen plaatsen. Deze hebben vaak maar een paar plekjes waar je ze.kunt neerzetten in verband met verdiepingen etc. Zorg dat alles stevig staat en niet omgegooid kan worden. Ik zet een boomstam huisje, pompoenhuisje en houten opstap plateau neer. Mijn loopwiel heeft een vaste plaats in het verblijf.

Daarnaast is het slim om gelijk de toiletjes neer te zetten. Ratten hebben graag een vaste plek om hun behoefte te doen. Meestal is dit in een hoek, dichtbij de slaapplek. De toiletjes vul je het best met Back 2 nature. Dit neemt geurtjes heel goed op en is stofvrij, op basis van papier. Kattenbakkorrels zijn absoluut ongeschikt; die zijn te stoffig en kunnen voor levensgevaarlijke verstopping zorgen als het wordt opgegeten. Naast vulling is het slim om een plassteen in de toiletjes te leggen; ratten plassen graag op steen. Door een plassteen in het toilet te leggen, worden je ratjes veel sneller zindelijk!  Als toiletjes gebruik ik de grootste maat Reptiland waterschalen. Deze ogen een stuk natuurlijker dan  plastic hoektoiletjes.  Ze zijn echter wel een stuk prijziger… Groene of blauwe hoektoiletjes passen ook prima in een natuurlijke inrichting!

Daarnaast heb ik nog een fontein voor de ratten. Ook deze heeft een vaste plek in het verblijf, zodat de elektriciteitskabel netjes en veilig weggewerkt kan worden! Ratjes drinken erg graag uit een waterbak of fontein! Ze drinken vaker en meer dan uit een flesje.  Dit komt hun nierfunctie enorm ten goede. Ook vinden ratjes het erg prettig om een plekje te hebben waar ze zicht een beetje in kunnen badderen of pootje baden, zeker tijdens warme dagen. Hang wel altijd alsnog een of meerdere drinkflesjes op, mocht het water in de bak of fontein onverhoopt toch vies worden..

Na deze stap hebben we nog 2 basisbehoeften vervuld: Verstoppen en rennen!

Stap 3: Klimmen

Alles wat min of meer een vaste plek moet hebben, staat nu! Dan is het nu tijd voor het creatievere gedeelte: we gaan klimmogelijkheid te creëeren! Hiervoor gebruik ik het liefst verschillende soorten takken: lianen, druiventakken en kurkschors. Bij een traliekooi zijn woodperches ontzettend leuk om speelse trappetjes langs je tralies te maken. 

Ook touwen zijn een hele leuke toevoeging en weer een ander soort structuur voor je ratjes om in te klauteren. Buigladders en buigbruggen maken je verblijf een stuk speelser. Ik heb hier een buigladder naar een boomhutje laten lopen. Plaats takken en schors zowel horizontaal als verticaal, zodat verschillende manieren van klimmen worden gestimuleerd.

 Zorg dat alles echt goed stevig staat. Bevestig je takken eventueel met kettinghaakjes en peerhaken, zodat ze nooit per ongeluk om kunnen vallen als je ratjes de boel proberen te verbouwen!

Nu is stap 3 voltooid en hebben we de volgende basisbehoeften veilig gesteld: Klimmen en springen.

stap 4: Hangmatjes

Ook in een natuurlijke inrichting passen hangmatjes! Probeer hangmatjes te gebruiken in natuurlijke kleuren, zoals groen en bruintinten. Zo passen ze perfect bij de rest van je kooi.

Ik gebruik hier hangmatjes en sloopslingers uit de Jungleset. De sloopsliertjes zorgen ook gelijk voor extra verstop plekjes en kunnen eraf geknaagd worden om als lekker zacht nestmateriaal gebruikt te worden. 

Hangmatjes zijn zacht en geven je ratjes een veilig, warm slaapplekje. Ook zijn ze ideaal om in te verstoppen. Ik heb verschillende soorten hangmatten gebruikt; enkele en dubbeldekkers. Zo kunnen je ratjes zelf kiezen wat ze prettig vinden om in te liggen; open en bloot, lekker luchtig, of juist lekker warm en beschut. 

Na deze stap hebben we weer een paar basisbehoeften erbij: Slapen, verstoppen en nestjes maken!

stap 5: Speelgoed

Dan is het nu tijd voor de kleine dingetjes: Speelgoed en los nestmateriaal. Deze dingen kun je altijd vrij gemakkelijk ergens kwijt en is daarom de laatste stap bij het inrichten. Bij deze inrichting heb ik gekozen voor grabbelbloempotjes en grabbelbochten als foerageerspeelgoed. Ook hebben ze een grote kokosnoot hanger. Hier kun je zowel nestmateriaal als voer in verstoppen! 

Om te knagen hebben ze een berkenbos knaaghanger gekregen. Hierin kun je ook lekkers verstoppen, om ze nog extra tot knagen en slopen uit te dagen. Ook hebben ze een pinecone garland. Die is super leuk om te slopen, en ook daar kun je bijvoorbeeld gedroogd fruit in verstoppen om ze extra te stimuleren. Daarnaast zijn alle takken ook perfect om aan te knagen. Al merk ik dat ze die meestal met rust laten.

Verder hebben ze een paar sloopballen en losse pine cones uit de Petlala foraging set. Deze vinden ze erg leuk om mee te gooien, slopen en rond te slepen.

Als nestmateriaal krijgen ze ook nog discovery leaves. Deze strooi ik uit over de bodem en verdiepingen. Ze vinden het prachtig de blaadjes te verzamelen, om er vervolgens een comfortabel nestje van te maken. Daarbij staan de blaadjes ontzettend leuk in je verblijf; het is net een echt bos zo!  Ook heb ik wat blaadjes van de grapevine  leaves opgehangen. De ratjes vinden het prachtig de blaadjes los te knagen van de slinger. Dat hebben ze de vorige keer dus al gedaan. Ik heb wat losse blaadjes kunnen redden en deze opnieuw op verschillende plekjes “verstopt”, zodat ze deze weer opnieuw moeten gaan verzamelen.

Het is belangrijk om het speelgoed en nestmateriaal regelmatig af te wisselen. Zo blijven ze geprikkeld en wordt het niet saai voor die slimme monstertjes! 

Na deze stap hebben we aan alle natuurlijke behoeften voor de ratjes voldaan: 
Slapen, rennen, springen, graven, klimmen, verstoppen, knagen, nestjes maken en problemen oplossen! 

dan is het nu tijd om het testpannel los te laten in hun schone verblijf!

natuurlijke inrichting rat verbijf kooi

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol