Beestenspullen

Warm!

Als de dagen weer warmer worden vinden de meeste mensen dat heerlijk! Maar voor sommige huisdieren is het verre van prettig. Vanaf 23 graden kan het voor bijvoorbeeld fretten, konijnen en veel knaagdieren al behoorlijk warm worden. Het is dan fijn om voor wat verkoeling te zorgen. Vanaf 25 graden begint het zelfs gevaarlijk te worden! Dan is verkoeling echt noodzakelijk. 

pannenkoek rat

Aan  je beestje kun je aan verschillende dingen merken dat ze het (te) warm hebben.  Ze zijn minder actief dan normaal, liggen languit, vaak op een zo koel mogelijke plek. Als ze echt liggen te hijgen, sloom en lusteloos zijn, kan je diertje oververhit zijn! Neem in dat geval gelijk contact op met je dierenarts!

Buitenbeestjes

Het spreekt voor zich dat vers drinkwater extra belangrijk is op hete dagen. Een extra schaaltje of flesje water kan zeker geen kwaad! Let bij dieren die buiten worden gehouden erg op met waterflesjes. Waterflesjes kunnen werken als een vergrootglas; als de zon er op schijnt kan het letterlijk brand veroorzaken! Zorg dus dat je drinkflesjes ALTIJD in de schaduw hangen, of gebruik waterschalen. 

Sowieso is schaduw heel erg belangrijk. Wees er zeker van dat het hok niet in de volle zon staat en zorg voor genoeg schaduw in de ren. Een zandplekje in de schaduw kan al lekker koel zijn. Daarnaast is het fijn om één of meerdere koelschijven of icepods neer te leggen. Je huisdier kan hier heerlijk op of tegenaan liggen om af te koelen. Je kunt eventueel ook petflessen met bevroren water neerleggen. Deze warmen echter wel vrij snel op, dus moeten sneller vervangen worden.  Ook kan hier makkelijk aan geknaagd worden, dus pas daar mee op bij knagers!

 

Voor konijnen en cavia’s zijn verse groenten ook fijn voor wat extra vocht en verkoeling, maar geef dit niet direct vanuit de koelkast. Dit is een te groot temperatuur verschil en kan het gevoelige maag-darmstelsel van je beestje van slag maken. 

Voor fretten is een badje erg leuk! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de onderbak van een (schone!) kattenbak gebruiken en daar een laag water in doen. Gooi er een paar speeltjes in die ronddobberen voor extra speelplezier. Zo kan je fret heerlijk spetteren en afkoelen! 

Binnenbeestjes

Ook voor dieren binnen is extra drinkwater fijn! Uit een schaaltje drinken dieren vaak meer en fijner dan uit een flesje. 

Zet het verblijf van je dier nooit voor het raam in de zon. Verplaats, als het mogelijk is, de kooi naar de koelste kamer van het huis.  In het verblijf kun je koelschijven of icepods neerleggen. Hier kan je beestje veilig op of tegenaan liggen om af te koelen. 

Je kunt ook petflessen met bevroren water gebruiken, maar deze ontdooien vrij snel. Daarbij kunnen deze makkelijk kapot geknaagd worden. Pas hier dus mee op. 

rat ijsje

Je kunt een bevroren fles water ook bovenop de kooi leggen. Zet er een schaal ondersteboven overheen. Zo wordt de koude lucht naar beneden gedwongen en heb je een soort mini-airco voor je beestjes!

Voor ratjes en muizen kun je ook een badje neerzetten! Een ovenschaal kan hiervoor perfect worden gebruikt, of een natuurlijk ogende waterschaal!. Als je beestjes nog geen water gewend zijn, doe dan een heel klein laagje. Vinden ze het geweldig? Dan kun je een dieper badje maken! In het badje kun je diepgevroren doperwtjes of fruit doen. Ze vinden het heerlijk om de mini-ijsjes op te vissen en te verorberen. 

Je kunt eventueel een paar hangmatjes nat maken. Hierop kunnen je beestjes ook heerlijk gaan liggen om even af te koelen. Ook helpt het gelijk om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen, wat fijner is voor de gevoelige luchtwegen van ratjes!

Een 
bioactieve (graaf)bak helpt van zichzelf al heel erg bij het afkoelen! De aarde is van zichzelf al een stuk koeler, in de tunnels onder de grond is het zelfs aanzienlijk koeler dan bovengronds! Eventueel kun je de aarde nog even extra nat sproeien tijdens warme dagen.

Je mag ratjes en muizen ook een bevroren fruitkuipje of een beetje bevroren kattenyoghurt als ijsje geven! De yoghurt kun je in een ijsblokjesvormpje doen en invriezen. De fruitkuipjes kun je, eventueel met een stokje er in, in de vriezer leggen tot deze volledig bevroren zijn. Daarna kun je ze aan je beestje geven. Haal wel eerst even het plastic bakje er af! Houd er wel rekening mee dat ijsjes enkel een tijdelijk koel gevoel geven, maar niet daadwerkelijk afkoelen; door de calloriën in het het ijsje moet het lichaam gaan werken om deze weer af te breken en warmt zo, na de korte verkoeling, weer op. Het kan dus prima als lekkers tussendoor gegeven worden, maar om echt af te koelen zijn de eerder genoemde tips handiger!

rat airco

WATERPRAT foto's!

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPolskiEspañol